Magyarország

Legfőbb adatok
852 kiválasztható beteg szerepel az aktív transzplantációs várólistán 2024. január 1-én
493 új betegek várólistára 2023-ben
376 szervátültetés történt elhunyt donorból 2023-ben
9.597.000 a teljes lakosság Magyarországon

Az Eurotransplantról

Az Eurotransplant Alapítvány hét ország transzplantációs központjait, laboratóriumat és donorkórházait tömörítő kiszolgáló szervezet. Az Eurotransplant elkötelezett a rendelkezésre álló donorszervek lehető legjobb felhasználása tekintetében, ezért minden donorszervet, amennyire lehetséges, az annak leginkább megfelelő recipiensnek utal ki. Szervallokációs rendszerünk objektív, orvosi és etikai megfontolásokon alapul. Az Eurotransplant demokratikus szerveződését a Közgyűlésen, az Igazgatótanácson, a Felügyelő Bizottságon, két Tanácsadó Testületen és nyolc Tanácsadó Szakmai Bizottságon keresztül valósítja meg. Ez a szervezeti struktúra reagál az Eurotransplant tagjainak igényeire és szükségleteire, hatékonyan szolgálja a központokat és az egészségügyi szakembereket, és megfelel a jelenlegi és a jövőbeli kihívásoknak.

Az együttműködés életet ment

Az Eurotransplant tagországai Ausztia, Belgium, Hollandia, Magyarország, Horvátország, Luxemburg, Németország, és Szlovénia. Magyarország 2012. január 1-én előzetes együttműködési megállapodás keretében csatlakozott. Az együttműködés előnye nem csak abból származik, hogy egyetlen donorjelentő rendszert és központilag kezelt várólistát működtetünk. A másik fontos tényező az, hogy az orvosoknak és tudósoknak az Eurotransplant által nyílik lehetőségük erőiket egyesítve továbbfejleszteni a donorszervekre vonatkozó allokációs szabályokat, amelyek alapjai bizonyítékokon és orvos szakmai tapasztalatokon nyugszanak.

Megközelítőleg 14.000 beteg van jelenleg a központi várólistán. Ez a szám teszi lehetővé számunkra, hogy virtuálisan minden donorszervhez találjunk megfelelő recipienst. Szintén a nagyszámú recipiens bázisnak köszönhetően valósulhat meg a tökéletes egyezés igénye azon esetekben, amikor erre szükség van. A szervek elosztása során az Eurotransplant figyelembe veszi a donor és a recipiens valamennyi jellemző adatát, (mint például a vércsoport és az immunológiai egyezés), így javítva a transzplantációs eredményeket, hogy jobb minőségű életet nyújtson a betegeknek.

Az Eurotransplant évente 7.000 donorszerv elosztását szervezi meg. A nemzetek közötti együttműködés javítja a kritikus helyzetű betegek esélyeit, a kölcsönös szolidaritás elve nyújt segítséget az olyan speciális betegcsoportok támogatásában, mint a gyermekek, ritka vércsoportú, vagy szövettípusú betegek.

A magyar betegekről

Magyarország és az Eurotransplant célja az előzetes együttműködés által három speciális csoport segítése:

  1. olyan betegek, akiknek sürgető szükségük van vese-, szív-, vagy májátültetésre
  2. magas ellenanyagszinttel rendelkező, érzékenyített betegek
  3. szervátültetésre váró gyermekek

Ha az előzetes együttműködés mind Magyarország, mind az Eurotransplant számára sikeresnek és előnyösnek bizonyul, úgy megtesszük a végső lépéseket Magyarország teljes jogú tagsága érdekében. Magyarország csatlakozásával az együttműködő országok száma nyolcra nő, így az Eurotransplant által kiszolgált terület lakossága több mint 137 millió főre duzzad.

Magyarország és a Bécsi Orvostudományi Egyetem szilárd alapokon nyugvó közös tüdőtranszplantációs programja a jövőben is folytatódik.

A donorszervek elosztásáról

A tagállamok 79 transzplantációs központja a szervre várók valamennyi fontosabb adatát rögzíti az Eurotransplant központilag működtetett adatbázisában. Amint egy donorszerv elérhetővé válik, annak jellemzői hasonlóképpen bekerülnek a rendszerbe. Ez az a pont, amikor az óra elkezd ketyegni: a szerveket az eltávolítás után néhány órán belül be kell ültetni. Ezért mondjuk azt, hogy egy szervezet, amely a szervek elosztásáról és szállításáról gondoskodik, szó szerint életet ment. Az Eurotransplant központi ügyeletét éppen ezért jól képzett szakemberek látják el napi 24 órában.

Amikor egy agyhalott donort jelentenek, az Eurotransplant egyszerre készít valamennyi szervhez allokációs listát egy kifinomult program segítségével. Az allokáció során négy fő alapelv érvényesül: a transzplantáció várt eredménye, a sürgősség mértékét meghatározó szakértő véleménye, mióta vár szervre a beteg, illetve a résztvevő országok közötti nemzeti balansz. A transzplantáció elvárt eredményét több tényező határozza meg, mint például a donor- és recipiensjellemzők.

Az Eurotransplant ügyeletes koordinátora ezután felajánlja annak a transzplantációs központnak a szervet, amelynek a betege a lista élén áll. Biztonsági lépésként az a centrum is kap egy ideiglenes felajánlást, akinek a második helyen áll a betege. Amint a szervet elfogadta a kezelőorvos, megkezdődhet a szervkivétel és a szállítás szervezése.