Hrvatska

Ključne figure
471 bolesniki na aktivnom listu čekanja za transplantaciju organa po 1 siječnja 2024
440 novih pacijenata na listi čekanja u 2023
300 transplantirani organi od preminulih donatora u 2023
3.851.000 ukupan broj stanovnika u

O Eurotransplantu

Zaklada Eurotransplant organizacija je koja pruža usluge transplantacijskim centrima, laboratorijama i donatorskim bolnicama, koji djeluju zajedno u osam zemalja. Povezivanjem donora s primateljem na najbolji mogući način, Eurotransplant nastoji optimalno iskoristiti raspoložive organe donora. Dodjela (dodjela) organa temelji se na medicinskim i etičkim principima. Eurotransplant je demokratska organizacija koja ima sastanak, upravni odbor, nadzorni odbor, dva savjetodavna odbora i osam savjetodavnih odbora. Ova struktura odgovara na želje i potrebe država članica Eurotransplanta, učinkovito reagira na potrebe centara i zdravstvenih djelatnika te udovoljava trenutnim i budućim izazovima.

Suradnja spašava živote

Belgija, Njemačka, Hrvatska, Luksemburg, Nizozemska, Madžarska, Austrija i Slovenija pridružene su u Eurotransplant. U zemljama članicama živi gotovo 137 milijuna ljudi. Prednosti suradnje dvije: s jedne strane, postoji samo jednan donorsk identifikacijski sustav i samo jedna središnja lista čekanja. S druge strane, liječnici i znanstvenici unutar Eurotransplanta udružuju snage i izrađuju propise za alokaciju donorskih organa, utemeljene na znanstvenim dokazima i medicinskoj stručnosti.
Na središnjoj listi čekanja nalazi se otprilike 14 tisuća pacijenata. Veličina grupe pacijenata omogućava da se za gotovo svaki donorski organ pronađe odgovarajući primatelj. Zahvaljujući ‘bazenu’ pacijenata, omogućena je i ‘Savršena kompatibilnost’. Eurotransplant pri alokaciji vodi računa o raznim podacima pacijenta, kao što su krvna grupa i vrsta tkiva, kako donora tako i primatelja. Rezultati transplantacija stoga su uspješniji, a život pacijenta kvalitetniji.
Godišnje Eurotransplant ostvari raspodjelu otprilike sedam tisuća donorskih organa. Zahvaljujući suradnji između zemalja povećavaju se šanse krajnje hitnim pacijentima. Osim toga, međusobna solidarnost omogućava pomaganje posebnih grupa, kao što su djeca i pacijenti s rijetkom krvnom grupom ili rijetkom vrstom tkiva.

Alokacija donorskih organa

79 transplantacijska centra u Eurotransplantovu području pohranjuju u središnju bazu podataka Eurotransplanta sve važne podatke pacijenata koji čekaju presađivanje organa. Čim se pojavi donor, i njegovi se podaci unose u središnju bazu podataka. (Tada počinje utrka s vremenom. Nakon vađenja, svi se donorski organi moraju transplantirati u roku od nekoliko sati. Dakle, organizacija koja će dodijeliti i dostaviti organe doslovno je od životnog značaja.) Na dežurnom šalteru Eurotransplanta 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, na raspolaganju je osoblje koje je uvježbano za ovakve zadatke.
Kada je donor prijavljen, Eurotransplant uz pomoć složenoga kompjuterskog programa za svaki raspoloživi donorski organ izravno izrađuje listu kompatibilnosti. Pri alokaciji su važna četiri opća načela: očekivani rezultat nakon presađivanja, razina hitnosti koju su ustanovili stručnjaci, vrijeme čekanja i nacionalno uravnotežena raspodjela organa. Očekivani rezultat nakon presađivanja se, među ostalim, određuje prema osobnim podacima darivatelja i primatelja. 
Službenik na dežurnome šalteru Eurotransplanta donorski organ daje na ponudu transplantacijskom centru prvoga pacijenta s liste čekanja. Sigurnosti radi, ponuda se šalje i transplantacijskom centru drugoga pacijenta s liste čekanja. Nakon što nadležni specijalist potvrdi prihvaćanje organa, organizira se vađenje i prijevoz organa.