Veerle de Brouwer – Allocation & Waiting list Officer

Foto van Veerle

Veerle de Brouwer solliciteerde drie jaar geleden bij het team Allocatie. “Dat was best een gokje, want ik had geen medische voorkennis.” Wat houdt haar werk als Allocation & Waiting list Officer in? En welke mogelijkheden kreeg zij om zich te ontwikkelen?

Hoe ben je bij Eurotransplant terecht gekomen?

“Dat is wel een grappig verhaal. Ik heb museumlogie en egyptologie gestudeerd. Omdat daar geen werk in te vinden was, heb ik besloten om te kijken naar een andere invalshoek. Ik sprak al goed Engels en Duits, daarom ben ik op zoek gegaan naar een baan waar mijn talenkennis goed van pas kwam. Het was best een gokje om te solliciteren bij Eurotransplant. Ik had geen medische voorkennis, maar toch werd voor mij gekozen en ondertussen werk ik hier al drie jaar met veel plezier!”

“Wij zijn verantwoordelijk voor de match tussen een orgaandonor en patiënt”

Wat houdt jouw werk in?

“Ik hou van diversiteit in mijn werk en heb dan ook verschillende rollen en taken waarin ik ben doorgegroeid. Als hoofdtaak komt het erop neer dat we met zo’n twintig collega’s 24 uur per dag verantwoordelijk zijn voor alles wat te maken heeft met het draaiend houden van de donormeldingen. Het gaat dan met name om de hogere urgenties. Een donor wordt aangemeld en wij zoeken uit -met procedures en matchinglijsten- welke patiënt past bij deze donor. Maar ook de laag daaronder: wij zorgen dat aanvragen om een patiënt urgentie te geven, worden beoordeeld door artsen en specialisten. Zo zijn wij het ‘hoofdkantoor’ voor alles wat geregeld moet worden om dat proces objectief en ethisch verantwoord te houden.”

Foto van Veerle

Waar vind je uitdaging in je werk?

“Voor elk orgaan (hart, lever, long, etc.) is wel een andere procedure. Ik vond het ook juist interessant om te kijken wat er achter die procedures ligt. Hoe komen ze tot stand? Ik ben daarom ook proceseigenaar geworden van het wachtlijstbeheer en assistent secretaris voor een commissie. Vanuit die rol geef ik aan in hoeverre nieuwe wensen rondom hart- en longtransplantatie en de wachtlijstregistratie kan worden toegepast. Elke zes maanden sluit ik aan bij een internationaal overleg daarover.

Dat is ook waar ik uitdaging vind in mijn werk: het begrijpen van het achterliggende proces en daar verbeteringen in aanbrengen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik vind wel honderd dingen leuk aan mijn werk! Er is altijd ruimte voor gezelligheid en met elkaar lachen. Je werkt samen aan een maatschappelijk belang en soms zijn daar helaas ook moeilijke momenten bij. Bijvoorbeeld wanneer een melding van een kind binnenkomt. Ons team is een soort familie.

“Elkaar eens een knuffel geven heb je ook soms nodig.”

Het leukste vind ik de ruimte die je krijgt om jezelf te ontwikkelen. Je staat – als je wilt – nooit stil. Er zijn veel opleidingsmogelijkheden en je krijgt de mogelijkheid om nieuwe rollen op te pakken. Daarmee is mijn baan ook een goede springplank voor nieuwe functies.


Wil jij collega worden van Veerle? Dat kan! Momenteel zoeken we nog een Allocation & Waiting list Officer.