Alex Warmerdam – Allocation & Waiting list Officer

Alex Warmerdam is Allocation & Waiting list Officer bij Eurotransplant. Zij zorgt ervoor dat het juiste orgaan bij de juiste ontvanger komt. In september 2020 begon zij met haar baan en opleiding bij ons. Hoe ervaart ze dat? En wat houdt het werk als Allocation & Waiting list Officer precies in?

Wat doe je precies als Allocation & Waiting list Officer?

“Een werkdag is heel wisselend. Het komt erop neer dat je ervoor zorgt dat het juiste orgaan bij de juiste ontvanger komt (alloceren). Samen met mijn team zijn we medeverantwoordelijk voor alles wat met dat proces te maken heeft.

Via het systeem komt een donor binnen waarna je kijkt welke organen van de donor beschikbaar komen. Je zoekt uit aan welke patiënten bijvoorbeeld de lever kan worden aangeboden en neemt vervolgens contact op met het lokale transplantatiecentrum. In dat proces moeten natuurlijk verschillende procedures worden gevolgd.

 

“Alles wat ik op een dag doe, zorgt er uiteindelijk voor dat iemand bijvoorbeeld een nieuwe long, lever of hart krijgt”

Hoe ben je bij Eurotransplant terecht gekomen?

“Ik heb de kunstacademie gedaan en daarna heb ik voeding en diëtiek gestudeerd. Na een jaar als diëtist te hebben gewerkt, ben ik toch maar verder gaan kijken. Ik was op zoek naar een baan voor de langere termijn. Deze functie kwam ik tegen op een vacaturesite en met name het maatschappelijk belang en de opleiding die je erbij volgt sprak mij erg aan. Al moest ik wel even opzoeken wat met ‘allocatie’ bedoeld werd, haha.”

Leren en werken. Hoe gaat dat?

“Het opleidingstraject heeft gelukkig een duidelijke structuur. Omdat ik een paramedische studie heb gedaan weet ik bij een onderwerp als ‘labwaarden’ bijvoorbeeld al wat het is. Dat is voor mij een voordeel, maar ook zonder die achtergrond leer je dat natuurlijk tijdens de opleiding.

Je hebt een mentor die je begeleidt en examens afneemt. Op het werk zit je in eerste instantie altijd naast iemand en kijk je mee. Omdat het processen zijn die niet fout mogen gaan, word je niet in het diepe gegooid en leer je rustig de ‘kneepjes van het vak’. Gedurende je opleiding mag je steeds meer zelfstandig doen. Dat geeft een veilig gevoel. Je wordt als het ware beloond omdat je nieuwe kennis hebt opgedaan.”

“Het team voelt als een soort familie. Er is altijd wel iemand die een dienst wil overnemen.”

Hoe werk je samen?

“Omdat het toewijzen van organen via duidelijke processen gebeurt, weet je ook exact wat jouw rol is in dat proces. We hebben allemaal hetzelfde doel en dat zorgt ervoor dat iedereen voor elkaar klaarstaat. Als iemand ziek is bijvoorbeeld, dan meldt zich altijd wel iemand aan om een dienst over te nemen. Het team is een soort familie! Na je dienst draag je het werk over en ben je echt klaar. Thuis hoef je dan niet alsnog in te loggen en iets af te maken. Dat vind ik zelf erg fijn.”

Wat vind je het leukste aan werken bij Eurotransplant?

“Ik ga altijd met een goed gevoel naar huis! Alles wat ik op een dag doe, zorgt ervoor dat iemand uiteindelijk een lever krijgt. Het team is heel hecht en er is veel ruimte voor zelfontwikkeling. Domme vragen bestaan hier echt niet.“